Att välja bänkskiva vid köksrenoveringen

Ett ganska dyrt och svårt val man måste göra vid en köksrenovering, är att välja bänkskiva. Dessa kan vara fler till antalet, vilket givetvis gör det hela än svårare. Materialen är minst sagt många, från sten, glas till betong. Man bör tänka igenom till vad man kommer att behöva använda skivan. Är den enbart dekorativ, eller ska den också vara funktionell? I de flesta fall är en bänkskiva i ett kök, lite av båda. Samtidigt måste man se till helheten i köket, att skivorna passar de andra ytorna. Här finns några olika förslag och vad man bör tänka på.

Laminat

Ska man välja en bänkskiva som är laminerad, får man en skiva som är betydligt billigare. Ett problem kan dock vara att skivan inte tål fukt på samma sätt då det skapas olika skarvar i materialet. Den stora fördelen är dock priset, och ett slutresultat som, i alla fall på håll, ser ut som ett betydligt dyrare alternativ.

Att välja en bänkskiva i sten

Vill man ha in sten i sitt kök, kan det vara trevligt med bänkskivor gjorda i kalksten eller marmor.

Då får man en relativt tålig yta, förutsatt att de behandlats på rätt sätt. En nackdel är att vissa syror som vinäger och vin, kan vara problematiska. Stilen blir neutral och kan fungera i de flesta kök. Ett av de dyrare alternativen är granit. Detta alternativ ger dock en bänkskiva som är tålig mot tidens tand.

Rostfritt stål

Ett annat billigare alternativ är att välja rostfritt stål, som både är tidlöst och elegant. En större nackdel är dock att en sådan skiva kan bli bucklig om man tappar något tungt i den. Även heta grytor kan skada ytorna ordentligt. Rostfritt stål passar utmärkt i minimalistiska hem.

Att välja en bänkskiva i massivt trä

När det kommer till trä varierar priserna, precis som med sten, oerhört mycket beroende på typen. Vissa ädla träslag kan kosta hur mycket som helst. Fördelen med en bänkskiva från https://köksrenoveringstockholmslän.se av massivt trä, är att den åldras med tiden. Man får då en skiva som får en viss patina i framtiden. Det stora problemet med dessa skivor, är att risken för fläckar som fastnar är stor.

Sammanfattning

Det måste alltid till en kompromiss då man väljer bänkskivor till köket. Det är en balansgång mellan vad som ser snyggt ut och vad som är funktionellt. Därtill kommer priset att variera väldigt mycket.