Kända rörmokare

Idag är begreppet rörmokare ett delvis förlegat begrepp. När du utbildar dig till rörmokare idag utbildas du förmodligen till VVS-tekniker istället för enbart rörmokare. Genom åren har det funnits ett par kända rörmokare och rörmokaren som yrkeskår har förekommit både på film och i tv-spel. Mer om det kan du läsa nedan.

Begreppet rörmokare

Tidigare användes begreppet rörmokare om någon som var yrkeskunnig inom rör och avlopp. Idag har det begreppet mer eller mindre helt ersatts av begreppet VVS-tekniker. VVS står för värme, vatten och sanitet och innefattar både avloppssystem av olika slag samt uppvärmning och liknande. Utbildningen som en VVS-tekniker behöver genomgå är ungefär samma som den utbildningen rörmokare genomgick tidigare genom historien. Antingen kan du gå ett gymnasieprogram med inriktning mot VVS-teknik eller så kan du läsa en eftergymnasial yrkesutbildning med samma inriktning.

Som yrkesutövande innebär det ungefär samma arbetsuppgifter att vara VVS-tekniker som att vara rörmokare. Samtidigt har området utvecklats och arbetsmöjligheterna har blivit fler. Det finns goda arbetsmöjligheter för den som utbildar sig till VVS-tekniker från https://rörmokarenistockholm.se, långt fler än i andra branscher. Dessutom kommer människor alltid vara beroende av experter för att hjälpa dem med sina avlopp och uppvärmningssystem.

Mario och Luigi

Två väldigt kända figurer som båda är rörmokare är Mario och Luigi. Mario blev känd genom arkadspelet Donkey Kong som släpptes redan 1981. Luigi kom in i bilden något senare i takt med att det utvecklades fler spel om Mario. Till en början var Mario snickare, men i de senare spelen är Mario rörmokare till yrket.

Förutom de kända arkadspelen blev tv-spelen med Mario och Luigi världskända. Under 90-talet lanserades det dessutom en film om Mario. Det i sin tur ledde till att det skapades en rad tecknade serier om Mario och hans liv under andra halvan av 90-talet.

Andra kända rörmokare

En av historiens mest kända rörmokare, som faktiskt funnits på riktigt är Thomas Crapper. Thomas Crapper arbetade som rörmokare under slutet av 1800-talet samt under 1900-talets början och han hade ett stort inflytande på hela branschen. Han var inte bara rörmokare utan han arbetade också med att utveckla badrumsinredning av olika slag. Exempelvis producerade det företag han var med och drev både handfat, toaletter och badkar.

Det han kanske är mest känd för är att han var kunglig hovleverantör till det engelska kungahuset. Det är det inte många andra rörmokare som kan titulera sig med. Dessutom skapade hans företag ett av de första utställningsplatserna för att på olika sätt visa upp sina produkter på. Det var det inte heller någon som gjort inom branschen tidigare.

Det finns kuriosa som säger att det engelska ordet “crap” kommer från just Thomas Crappers efternamn.