Fördelar och nackdelar med att bli jour rörmokare

Så länge människor är beroende av VVS-system behövs det erfarna och skickliga rörmokare. De behövs inte minst för att kunna underhålla, reparera och installera de system vi dagligen använder.

I yrket som rörmokare kommer du att arbeta med många olika rörsystem. Till exempel kan du få installera nya VVS-system eller åtgärda trasiga rör genom reparation eller utbyte. Arbetet kan ske både utomhus och inomhus. Precis som med alla yrken kan även yrket som rörmokare innehålla en kombination av fördelar och nackdelar.

Frågan är om fördelarna uppväger nackdelarna? Här presenteras därför två fördelar och två nackdelar med att arbeta som rörmokare. Fortsätt läsa för att ta en titt på hur livet som rörmokare kan vara.

Fördel 1 – möjlighet att bli din egen chef

Som utbildad rörmokare har du goda möjligheter att starta din egen VVS-firma och vara din egen chef som bestämmer. Gränsen för din inkomstpotential för https://elektrikeristockholmslän.se försvinner eftersom du inte behöver sätta en fast lön för dig själv. Alla vinster behåller du och ingen annan. Faktum är att en betydande andel rörmokare är egenföretagare, i jämförelse med andra yrken. Å andra sidan kräver det lite mer ansträngning från din sida och fler saker att ha koll på.

Fördel 2 – det är stimulerande

Även om delar av arbetet som rörmokare är förutsägbar kommer du spendera den mesta av tiden på problemlösning. VVS-arbete innebär en mängd dagliga utmaningar som att krypa i källare med vattenläckor till att rycka ut på en nödsituation. Det betyder att det alltid finns nya saker att lära sig. Om du vill ha ett yrke utan monotona rutiner är därför rörmokare yrket för dig.

Nackdel 1 – är fysiskt krävande

En nackdel med att arbeta som rörmokare är att mycket av tiden spenderas i trånga utrymmen och till att göra fysiskt krävande rörelser samt bära tunga saker som verktyg och badkar. Inte nog med det, rörmokare måste även tåla alla väderlekar och temperaturer från extrem värme till bitande kyla. På vis blir yrket ännu mer krävande för kropp och sinne.

Nackdel 2 – arbetet är ofta under press

Att vara rörmokare är ett oförutsägbart arbete och raka motsatsen till ett stillsamt kontorsarbete. Även om denna oförutsägbarhet gör jobbet intressant blir det också stressande. Som rörmokare måste du för att lyckas därför vara stabil och kunna hantera problem under tidspress.

Oavsett om du är anställd på ett företag eller driver en egen VVS-firma, kommer dagarna vara fyllda med många kunder med varierande utmaningar. Dessutom kommer varje kund vilja ha ett snabbt resultat på problemet. Därför måste du ha kapacitet att arbeta snabbt och effektivt för att hålla dig inom tidsramen.