Därför ska du genomföra taktvätt 

Att se efter sitt tak som husägare är otroligt viktigt. Att vara uppmärksam om skador eller slitage uppkommer är grundläggande för att hinna åtgärda problem i god tid. Taket åldras och behöver bytas ut eller servas då och då. Ett helt takbyte kostar en hel del pengar och är tidskrävande. Genom att hålla koll på sitt tak och vara uppmärksam på förändringar kan du säkerställa att taket håller så länge som möjligt. Genom att ignorera förändringar och skador kan de lätt orsaka värre skador som kan bli dyra och komplicerade att åtgärda. 

 

Taktvätt 

När taket börjar se gammalt och slitet ut finns det några alternativ att välja mellan för att åtgärda detta. Det viktigaste är att göra något och inte låta problemet fortgå och bli värre. Det du kan välja mellan är antingen att byta ut taket helt, eller genomföra en taktvätt. Beroende på takets kvalité, ålder och skick kan det räcka med en taktvätt för att fixa taket. I vissa fall, om skadorna är stora, kan du behöva byta ut taket och genomföra fasadarbete. Det enklaste sättet att avgöra om du behöver byta ut ditt tak eller om det räcker med en taktvätt, är att rådfråga en expert. Ta i så fall hjälp av en besiktningsman som grundligt besiktar ditt tak. Besiktningens resultat avgör huruvida du behöver byta ut taket helt eller om en taktvätt räcker. 

 

Fördelar med en taktvätt 

Det som avgör om en taktvätt är rätt val för dig är ditt taks nuvarande skick. Om du har ett tak som är relativt nytt är det riktigt slösaktigt att byta ut det helt. Det är av den anledningen inte utseendet man ska gå på när man tar beslut gällande takbyte eller taktvätt. Det som är relevant att titta på är takets skick. Syftet med en taktvätt är att återställa och förbättra takets utseende. En taktvätt kan således inte laga ett trasigt tak. Därmed kan en taktvätt vara ett riktigt bra alternativ, men om det är rätt val för dig, kan bara skicket på ditt tak avgöra. Att byta ut hela taket kan komma att kosta väldigt mycket. Därmed är det alltid bra att se över om taktvätt är ett alternativ som kan bli billigare och enklare att genomföra. Kom ihåg att ta hjälp av experter innan du tar ett beslut som du kan komma att ångra. Exempelvis är det slöseri att lägga pengar på en taktvätt om du senare upptäcker att du ändå måste byta ut taket!